Wczytywanie strony...

Mami Fatale do przygotowania frytek używa często kolorowych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka czy pietruszka. Ze szczyptą ziół stają się szybkim i efektownym daniem. Mami wie, jak przygotować pyszności z najprostszych, a przy tym zdrowych składników. Domowe frytki warzywne bardzo smakowały naszym bohaterom w odcinku „Superpsina kontra Ultraprosię”, pamiętacie?

Domowe frytki warzywne

(2-3 porcje)

Składniki:
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 batat
  • 3 marchewki (np. kolorowe: pomarańczowa, fioletowa, żółta)
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • garść igiełek świeżego rozmarynu
  • sól do smaku
  1. Zgromadź wszystkie składniki. Ustaw piekarnik na funkcję termoobiegu - 200 st. C.
  2. Warzywa porządnie wyszoruj (najlepiej szczoteczką do warzyw) i opłucz pod bieżącą wodą. Osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Oskrob nożykiem korzeń pietruszki. Pozostałe warzywa (ziemniaki, batat, marchewki) pozostaw ze skórką (wystarczy, że są dokładnie umyte).
  1. Pokrój warzywa na słupki grubości ok. 1cm.
  2. Przełóż do dużej miski, a następnie skrop oliwą, oprósz szczyptą soli i posyp drobno posiekanym rozmarynem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Słupki warzyw rozłóż na blasze pojedynczą warstwą.
  1. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 min., aż frytki przyjmą złocisty kolor.
Wszystkie czynności niosące ze sobą niebezpieczeństwo (np. używanie noża, elektrycznych urządzeń, korzystanie z kuchenki czy piekarnika) - zawsze wykonuj pod opieką osoby dorosłej.
Autorką przepisów Mami Fatale jest Małgorzata Dziegielewska, autorka bloga pieprzczywanilia.blogspot.com, wyróżnionego Nagrodą Czytelników podczas Blog Forum Gdańsk 2012. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Mama dwójki dzieci.