Wczytywanie strony...

Mami Fatale wie, że najlepsze pomidory rosną latem. Pyszne i soczyste! Dlatego postanowiła, tak jak kiedyś, gdy Psina i Prosię postanowili zmienić się w chłopców (pamiętacie? Było to w odcinku „Psinokio”) zrobić na śniadanie te proste i smakowite grzanki. Spróbujcie sami!

Bruschetta

(2-3 porcje)

Składniki:
  • 6 niewielkich pomidorów (mogą być kolorowe)
  • 6 małych kromek ulubionego pieczywa (np. bagietka, kajzerka, bułka paryska, itp.)
  • garść świeżej bazylii
  • 2+1 łyżeczki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • 1 ząbek czosnku (możesz pominąć, jeśli nie lubisz)
  • sól, pieprz – ilość do smaku
  1. Zgromadź wszystkie składniki.
  2. Pomidory umieść w misce i ostrożnie zalej wrzącą wodą, tak aby w całości je pokryć. Po 30 sec. wyjmij z wody (np. przy pomocy szczypiec kuchennych).
  3. Zostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie usuń z owoców skórkę (po sparzeniu wrzątkiem będzie łatwo odchodziła).
  4. Przekrój pomidory na pół, wytnij i wyrzuć gniazda nasienne (te z pesteczkami). Pokrój pomidory w niewielką kosteczkę i umieść w miseczce.
  1. Skrop pomidory 2 łyżeczkami oliwy, oraz dodaj porwane na kawałeczki listki bazylii. Dopraw solą i pieprzem do własnego smaku – wszystko wymieszaj.
  2. Pieczywo pokrój na niezbyt grube kromki. Każdą kromkę pieczywa skrop (lub posmaruj pędzelkiem) niewielką ilością oliwy z oliwek. Potem opiecz lekko z obu stron na patelni grillowej (albo w opiekaczu, piekarniku, mikrofali, itp.).
  1. Zgrillowane kromki potrzyj delikatnie z jednej strony obranym ząbkiem czosnku (ten etap możesz pominąć, jeśli nie lubisz czosnku).
  2. Potem połóż na kromce 1-2 łyżki (albo tyle ile się zmieści) przygotowanych pomidorów. Polej odrobiną sosu, który znajduje się na dnie miseczki.
Wszystkie czynności niosące ze sobą niebezpieczeństwo (np. używanie noża, elektrycznych urządzeń, korzystanie z kuchenki czy piekarnika) - zawsze wykonuj pod opieką osoby dorosłej.
Autorką przepisów Mami Fatale jest Małgorzata Dziegielewska, autorka bloga pieprzczywanilia.blogspot.com, wyróżnionego Nagrodą Czytelników podczas Blog Forum Gdańsk 2012. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Mama dwójki dzieci.