Wczytywanie strony...

Jest nam niezmiernie miło zaprezentować zupełnie nowe i bardzo smaczne przepisy Mami Fatale! Dzięki temu, że Małgosia Dziegdzielewska, autorka blogu pieprzczywanilia.blogspot.com zaprosiła Mami i zwierzaki do swojej kolorowej kuchni, możemy teraz cieszyć oczy i podniebienia zupą dyniowo-marchewkową. Pycha! Pamiętacie danie, którym Mami, Psina i Prosię zajadali się w zakończeniu odcinka "Śnieżne wojny"? To właśnie zupa dyniowo-marchewkowa Mami Fatale. Zwierzaki lubią ją znacznie bardziej niż ostre gaspacho!
Mami Fatale zaprasza do rodzinnego gotowania!

Zupa dyniowo-marchwiowa z mleczkiem kokosowym

(2-3 porcje)

Składniki:
  • ok. 500g dyni (np. odmiana hokkaido)
  • 2 duże marchewki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 500 ml gorącego bulionu warzywnego lub wywaru jak na rosół (najsmaczniejsze domowe)
  • 200g mleczka kokosowego (mała puszka)
  • sól, pieprz – ilość do smaku
  • kilka listków natki pietruszki do posypania zupy (jeśli lubisz)
  1. Zgromadź na blacie wszystkie składniki.
  2. Oskrob marchewkę, umyj, osusz.
  3. Pokrój ją w plastry.
  4. Jeśli lubisz ozdabiać jedzenie – wykorzystaj kilka plasterków marchewki, aby wyciąć z nich ozdobne kształty (użyj malutkiej, metalowej foremki do ciasteczek, albo zwykłego nożyka).
  5. Umytego pora (użyj tylko jasną część, bez zielonej) przetnij wzdłuż na pół, a potem pokrój w półplasterki.
  1. Z wnętrza dyni wydrąż pestki i obierz ze skórki.
  2. Pokrój dynię w grubą kostkę.
  3. Umieść w garnku 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Ustaw na palniku kuchenki, na niewielkim ogniu. Gdy masło się rozpuści – wrzuć pokrojonego pora i smaż 2-3 minuty (por powinien zrobić się szklisty; nie pozwól mu się zarumienić). Teraz dodaj 1 łyżeczkę przyprawy curry, wymieszaj i smaż jeszcze ok. ½ min.
  4. Następnie wrzuć do garnka wszystkie warzywa (marchewkę i dynię, również ozdobne elementy) – przemieszaj, aby pokryły się przyprawami. Zalej gorącym bulionem i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 15-20 min., aż warzywa całkowicie zmiękną (od czasu do czasu zaglądaj i mieszaj zupę).
  1. Zdejmij garnek z ognia. Jeśli wcześniej przygotowałaś ozdobne marchewki – teraz wyłów je z garnka i odłóż na talerzyk. Ostrożnie zmiksuj zupę (najwygodniej ręcznym blenderem). Ponowie postaw garnek na ogniu i wlej mleczko kokosowe – wymieszaj. Doprowadź do zagotowania zupy. Dopraw do smaku solą (jeśli potrzeba) i pieprzem.
  2. Przelej do miseczek, posyp natką pietruszki, udekoruj odłożoną marchewką.
Wszystkie czynności niosące ze sobą niebezpieczeństwo (np. używanie noża, elektrycznych urządzeń, korzystanie z kuchenki czy piekarnika) - zawsze wykonuj pod opieką osoby dorosłej.
Autorką przepisów Mami Fatale jest Małgorzata Dziegielewska, autorka bloga pieprzczywanilia.blogspot.com, wyróżnionego Nagrodą Czytelników podczas Blog Forum Gdańsk 2012. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Mama dwójki dzieci.